Måndag 11/4

NU ÄR DET STILLA VECKAN SOM VÄNTAR. Och stilla är det i skolorna eftersom eleverna (och lärarna?) har påsklov. Måndagen kallas blå eller svarta måndagen,tisdagen kallas vita tisdagen.Dessa namn betecknar ursprungligen måndagen och tisdagen i fastlagendär deras namn har en innebörd, men har i folkmun förflyttats till stilla veckan.

Onsdagen i stilla veckan har kallats dymmelonsdag,efter seden att inför påsken byta ut kyrkklockans metallkläpp mot en av trä, en så kallad ”dymmel”. Under skärtorsdag, långfredag och påskafton (tridum sacrum – ‘de heliga tre dagarna’ får därmed klockan en något dovare klang än vanligt. Under påskdagens gudstjänstdå man firar Jesu, är metall-kleppen tillbaka, och klockan kan ljuda med full klang igen Bara så ni vet varför det är som det är.

Stilla veckan till trots händer det en del även om inledningen är relativt lugn. Nu är det som sagt måndag den 11 april och då är det föreläsning på IOGT-NTO kl 19.30 i Sösdala Föreläsningsförenings regi. Island-Vikingarna,sagorna och hästarnas ö. På tisdag är bland annat Soptippen öppen kl 11-18. På torsdag är också tippen öppen och då 9-16. På torsdag är det ingen sopplunch utan istället inbjuder kyrkan till Skärtorsdagsmässa i Norra Mellby kyrka. Fredag och framåt är det fyllt med arrangemang och aktiviteter. Sösdala Vårmarknad 9-17 äger rum då och då är det också öppet på Sösdala Art&DesignRoom. På påskafton är det INTE ÖPPET på ÅVC även om det är tredje lördagen i månaden. Däremot är det Öppet hus på Vannaröds slott. Så är det också på Påskdagen. Påskdagen är av tradition den dag då IOGT-NTO har loppis i sin lokal på Flensburgsgatan 8. Och så är det även i år. 10-15 pågår denna. Troligen kan man också köpa en liten fika med ägg och sillsmörgås.

Hela veckan är det öppet Påsköppet på Asmoarp där man har laddat upp med massor av Påsk och vårblommor liksom kakor till det nybryggdakaffet! Måndag-Skärtorsdag 10-18, Långfredag, Påskafton och Påskdagen 10-16.

Redan nu på onsdag åker Sösdala IFs herrelva till Helsingborgför en match i DM-fotbollen. Den tilltänkta seriepremiären för laget på lördagen blev inställd på grund av snö på planen i Bjärnum Någon ”stilla vecka” är det inte för Boulespelarna utan de håller igen tisdag, torsdag och Påskdagen (söndag). 14.00 kastar de iväg lillen för att sedan jaga den lilla stackaren i två timmar.

Lämna ett svar